17/11/2011

Chef: Sambal udang tumis petai, Sup Sayur Campur Udang

Assalamualaikum uolls. Selamat tengah hari
Harini rara masak sendiri taw untuk makan tgh hari, tapi tak makan lagi sebab masing-masing kenyang lagi. Intan dan abang khaliq dah p KL nak daftar Intan masuk sem baru. Muzafar keluar, kerja angkut barang orang nak pindah, Munirah still stay asrama, esok insyaallah dia balik, yeay! Xdela kene tidur sorang-sorang lagi. Hihi, so at last kami 4beranak je la harini. :)

Harini saya masak sambal udang tumis petai, sedap sangat. Fav lauk dari kecik lagi taw. Hehe. Okay, bahan-bahan dia, salin la nak ajar ni :D
  1. Bawang merah, bawang putih, halia diblend (2x senduk)
  2. Cili yang telah diblend (3xsenduk **kalau nak pedas ++)
  3. Bawang putih 4ulas ditumbuk (jgn sampai lumat)
  4. Petai (Anggaran ikut suka anda)
  5. Kiub ikan bilis (rara pakai maggi)
  6. Udang
  7. Semangkuk air asam jawa
  8. Gula dan garam secukup rasa
Cara-caranya..**Part ni yang best nii :DD**
  1. Masukkan sedikit minyak untuk menumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dikisar tadi. Minyak ikut anggaran 3x senduk tadi
  2. Setelah bauan bawang merah tadi sudah keluar, masukkan 3x senduk cili yang telah dikisar. Ikut kesesuaian sama ada nak pedas atau x.
  3. Tunggu sampai minyak pecah dan bahan bahan tadi sampai masak.
  4. Masukkan semangkuk asam jawa yang telah diperah airnya.
  5. Masukkan 1 kiub ikan bilis
  6. Masukkan petai yang telah di siang, nak kene lembutkan petai, sebab petai ni keras sikit.
  7. Kemudian barulah masukkan udang. Tapi jangan masak lama sangat sbb udang cepat masak dan kalau lama sangat, ianya akan liat waktu makan. Letakkan bawang merah sebagai hiasan..
  8. Siap, dan sedia dihidang!
Sedap x? kih kih kalau sape tengok xterliur dia kene hempuk kepala kat dinding lepastu tengok balik sini. Hee. Jemput jemput sumee. Tapi rara siang udang ni rara tarik kuar taik dia yang warna hitam tu. Tak suke la. Geli. :( Hmm. K. Bye. Hik

RESEPI KEDUA PULAK(sup sayur campur)
Ni lagilagilagilagileee senang dan mudah yang amat! Kot kot la kan, budak darjah 2 pun boleh buat :> Bahan-bahannya:
  1. Lobak merah (boleh sayur ape je)
  2. Cendawan (boleh sayur ape ke)
  3. Brokoli (boleh sayur ape je)
  4. Semangkuk udang
  5. Sos tiram NONA
  6. Semangkuk air mineral
  7. Garam dan gula secukup rasa
  8. Kiub ikan bilis maggi
  9. Bawang merah
Cara-caranya..
  1. Mula-mula letak minyak dalam kuantiti yang sedikit untuk menumis bawang merah.
  2. Tumis bawang merah sampai masak dan xrentung
  3. Masukkan 1 senduk sos tiram NONA, sebatikannya.
  4. Masukkan semangkuk air tadi, suka hati kalau nak kuah lebih masuk lebih.
  5. Masukkan ketiga-tiga sayur tadi. Gaulkan.
  6. Masukkan setengah kiub ikan bilis tadi. Gaulkan
  7. Masukkan udang
  8. Letakkan garam secukup rasa. Kalau xletak pun takpe, Kalau yang tambah air bolehla letak garam agar xtawar.
  9. Siap dan boleh dihidang!

Sedapnye! Oke jemput makan uolss :) Byebye.Tata.T.c too!

No comments:

Post a Comment